Tweedehands zadelpasservice aan huis
De thuisbasis van SaMen zadelservice ligt in Heemskerk, maar we komen graag op locatie om met jou het beste (tweedehands) dressuur-, spring- of veelzijdigheidszadel te vinden voor jou en je paard of pony. Wil je een afspraak maken? Vul dan het contactformulier voor ons in.
We vragen je alvast wat informatie op te geven, zodat we voldoende achtergrondinformatie hebben. Met deze informatie maken we een selectie die zou kunnen passen uit de voorraad tweedehands zadels. Deze nemen we mee naar de afspraak. U kunt tevens uw voorkeur opgeven voor een tweedehands zadel in het contactformulier.
Werkwijze zadelpassen
De werkwijze bij het Zadelpassen is zoals ik het geleerd heb bij mijn opleiding als zadelpasser bij Saddle Professional.
Tijdens een zadelpasconsult vind ik het als aller eerste belangrijk om het paard en de ruiter(s ) te leren kennen, voordat ik naar het zadel ga kijken. Zijn er meerdere ruiters, dan is het fijn als deze er ook beiden zijn. Een enorm verschil in lengte en gewicht kan een heel ander beeld geven.
Ik wil het medisch verleden graag weten, van zowel paard als ruiter. Deze werkwijze is belangrijk tijdens het zadelpassen. Welke specialisten zijn er ingeschakeld, wat is mijn eerste indruk van het paard, wat is het doel van rijden? Wedstrijdgericht of recreatief? Hoe oud is je paard, hoe hoog is je paard, wat is de voedingsstand van je paard op dat moment. Ben je vol in training of aan het opbouwen, Al deze gegevens, verzorgen mij informatie waar ik mijn consult als zadelpasser op kan baseren. Door middel van het aanvraagformulier heb ik al enige voorinformatie. De rest van de vragen komen vaak naar boven op het moment van het consult.
Zodra ik dat allemaal weet begin ik aan de palpatie van het paard en maak ik een samenvatting van mijn bevindingen.
Het stappenplan gaat als volgt:
-
Noteren van aanvullende informatie
-
Palpatie van het paard, Ik voel hierbij de Schouder, de rug en de singelgroeve aan beide kanten. Dat gaat 1 x zacht om bobbeltjes en warmteverschil te voelen en daarna iets harder om te kijken of je paard hierop reageert. Tevens vraag ik een schoftlift en een bekkenkanteling van je paard om te zien of je paard dat makkelijk kan of dat je paard daar moeite mee heeft.
-
Paard in beweging. Om een inschatting te kunnen maken wat je paard in beweging gaat doen onder het zadel wil ik je vragen om een keer heen en weer te stappen aan de hand en een keer met je paard aan de hand te draven. Zowel van mij af als naar mij toe en langs mij heen.
-
Paard opmeten. Met de flexicurve kan ik heel gemakkelijk een goede tekening van jouw paard maken. Daar heb ik soms even wat hulp bij nodig om de flexi curve vast te houden. Zo kan ik een goede afdruk maken. Belangrijk hierbij is dat het paard vierkant staat, met de hals naar voren en op een vlakke ondergrond.
-
Controleren van het bestaande zadel. Ik kijk meteen of de boom verdacht wordt op breuken. Als de boom te flexibel is of kraakt, dan kan het zijn dat de boom, het kopijzer of de rails is gebroken. Vaak hoor je dit ook piepen. Zeker weten doe je dit pas als ik het zadel open maak. De kussens worden dan totaal verwijderd en zo is er goed zicht op de boom. Is er een breuk zichtbaar dan is het helaas vaak einde zadel.
-
Is het bestaande zadel nog goed, dan kan het zijn dat er een ander kopijzer in moet of dat het iets bijgevuld moet worden. Dit kan allemaal ter plekke. Een volledig nieuwe vulling is op locatie niet mogelijk, dit kost 4 a 5 uur tijd. Ik vul het op met 100 % schapenwol. Dit blijft mooi en lekker zacht voor je paard. Ook als je zadels nieuwe singelstoten nodig heeft neem ik het zadel mee naar mijn werkplaats. Je kunt je zadel dan vaak al na een dag weer ophalen zodat je snel weer veilig kan rijden.
-
Is je zadel goed in stand? Dan gaan we rijden. Een paardenrug is in stand heel anders dan in beweging. Om die reden is het belangrijk om je paard met hoofdstel klaar te hebben staan, je rijbroek en rijlaarzen aan, dan kunnen we meteen aan de slag. Ik beoordeel je zadel zodra je opstapt, Dan wil ik mijn hand makkelijk onder je zadel door kunnen steken, zowel aan de voor en aan de achterkant. Die ruimte moet er echt zijn. Zit je als ruiter dan te veel op de schoft, dan is het zadel niet passend.
-
Wil je een ander zadel dan pas ik alle zadels eerst in stand op de rug van je paard. Ook al heb ik 20 x een 17,5 MW bij me, elke rug is anders en elk merk is ook anders. Tenslotte worden de geselecteerde tweedehands zadels die wel goed lijken te liggen gepast tijdens het rijden. De zadelpasser ziet graag de stap, draf en galop op de linker en rechter hand vanaf de zijkant en op een rechte lijn vanaf de achterkant. Daarnaast bekijkt de zadelpasser ook de houding en de zit van de ruiter. Het zadel is de balans tussen ruiter en paard en dat moet voor beiden kloppen.
-
Een zadel mag niet schuiven of gaan klapperen. Het moet wel meeveren. het zadel moet in stap, draf en galop stabiel blijven liggen.
-
Hoe reageert je paard! Daar kijk ik heel erg goed naar. Een paard is vaak lekker duidelijk, zeker als je net begint met rijden. Met het ene zadel is je paard heel makkelijk nageeflijk en loopt lekker door, dan is dat wel jouw zadel. Verdwijnt de looplust, wordt de beweging korter, is de nageeflijkheid lastiger, dan moeten we iets gaan veranderen.
-
Is je zadel niet goed passend en krijg ik het ook niet goed passend? Dan heb ik meerdere gebruikte zadels waarvan ik er meestal wel een aantal bij mij heb. Heb ik deze op dat moment niet bij mij dan maken we hiervoor een vervolgafspraak en neem ik zoveel mogelijk zadels mee waarvan ik denk dat deze een optie zijn voor jou en je paard.